כללים נבחרים להצלחת חוויית הסדר בחיק המשפחה
הורים יקרים, ליל הסדר הוא הלילה החינוכי החשוב של היהדות. ליל העברת הלפיד היהודי מאב לבנו. כדי לעמוד במשימה נשגבה זו, עלינו לשנן מספר כללים שבעזרתם נצליח להעביר את המסר בצורה המושלמת ביותר.
הדבר הראשון שעלינו להפנים הוא שהכוכבים המרכזים של ליל הסדר הם הילדים, ובהם מקויימת המצווה של “והגדת לבנך”. עלינו לעשות הכול שהסדר יהווה חוויה עוצמתית עבור ילדינו, שהוא יחקק בנפשו של הילד כחוויה חיובית, כדי שהוא יתגעגע אליה משנה לשנה.
אם כבר התארחנו בעבר ולמדנו כיצד עורכים סדר כראוי, מומלץ השנה לעשותו לבד בביתנו. למרות כל הקשיים, כדאי לקפוץ למים. יתכן שתופתעו מעצמכם לטובה. אם בכל זאת אתם מתארחים, חשוב לעשות הכול שהילדים ישבו לצידכם, ואתם תהיו איתם בקשר של הסבר ותיאור בכל מהלך הסדר.
להלן מספר עצות פרקטיות להצלחת הסדר:
- חשוב לשוחח עם הילדים כבר בשבת הגדול או כמה ימים לפני פסח, ולספר להם כמה אתם מצפים לשמוע אותם, כמה עונג יהיה לכם אם הם יאמרו רעיונות ודברי תורה בליל הסדר. להדגיש בפניהם שהם המלכים והמלאכים של הסדר. כדאי גם לבדוק את מוכנותם ואת הדברים שיאמרו ולתקן בעדינות את הטעון תיקון.
- לסדר את כל הנצרך ללילה גדול זה לפחות יום קודם, כולל הפרטים הקטנים. משעת הצהרים ניתן לנוח ואפילו לישון. חושך בבית, הטלפונים מנותקים, מתוך מטרה שהילדים ואתם תשנו כראוי לפני הסדר, כך תוכלו להיות ערניים בליל הסדר. חשוב להעניק פרס מיוחד לכל ילד שיישן לפני החג. חשוב שהפרס יהיה בידיכם לפני החג. הילדים צריכים לראות את הפרס בעיניים, הם שבעו הבטחות…
- להכין ארוחה כלשהי (למרות שאסור לאכול מצות בערב החג) ולהאכיל את הילדים סמוך יחסית לחג, כדי שיגיעו שבעים ולא יתלוננו כל הזמן: ‘אימא אני רעב’ … אם מתארחים, חשוב להכין סט בגדים חילופי לכל הילדים. כתם של יין או חזרת בחזית החולצה הלבנה אינו מוסיף שמחה…
- להיזהר שלא יהיו קיפוחים. לדאוג שלכל ילד יהיה גביע מיוחד, וכן כרית והגדה האהובים עליו.
- לעודד באופן מיוחד את הילדים לוותר, וכמה שפחות לריב, לעשות זאת באמצעות תמריצים שונים. גם אם פרצה מריבה לא לעשות ממנה עניין. להמשיך הלאה!
- כדאי להתכונן וללמוד את ההגדה היטב לפני ליל הסדר, לתכנן את הסדר יחד ברוגע ולהכין מלאי סיפורים הממחישים את יציאת מצרים, בהתאם להבנת כל ילד וילד.
- בגמר התפילה בבית הכנסת, למהר ולהתחיל מיד בשולחן הסדר. כל עיכוב גורם לפגיעה בהתנהגותם של ילדינו.
- ס-ב-ל-נ-ו-ת!! לקבל על עצמנו להיות רגועים ושלווים, למרות שייתכנו מצבים לא מתוכננים. גם אם, חלילה, קערת הסדר תחליק ותיפול על בגדיו הבוהקים של בעל הבית, נשתדל לשלוט בעצמנו, לשתוק ולהבליג. את החשבונות תסגרו, אם בכלל, בגמר החג.
- לסכם עם הילדים, שהקטנים ביותר הם הפותחים. נסייע למרעישים יותר, לשחרר מעט אנרגיה. כמובן שאין צורך להשאיר את כל הילדים ערים עד סוף הסדר.
- משחק האגוזים – להחזיק קערת אגוזים מסוגים שונים. לקבוע מחיר שונה לכל אגוז, לדוגמא: אגוז מלך: 3 ₪. אגוז פקאן: 2 ₪ וכן הלאה. כל ילד מקבל שקית לאסיפת השלל… על כל התנהגות טובה, שאלה או תשובה טובה. להעניק אגוז. ליצור אפקט תחרות ידידותית בין הילדים. מניסיון, זה עובד בצורה יוצאת דופן! עיקר העיקרים, לגרות אותם לשאול שאלות, זהו עיקר הסדר – שאלות הילדים. על כל שאלה, אפילו חסרת משמעות, לתת אגוז. עם סיום החג חובה לממש את ההבטחה! כדי שיאמינו לנו בשנה הבאה… יעלה כמה שיעלה, אך זה שווה!
- לאחר שהילדים מילאו את תפקידם, ‘שחררו אותם’ מעול הסדר! תמנו את אחד הילדים, היותר בוגרים, להיות מדריך לפעילות הפנאי. ואתם המבוגרים המשיכו את הסדר כהלכתו.